Happy new year!

måndagen den 31:e december 2012



Nu är det endast några få timmar kvar på 2012 och ett nytt år väntar.





Förberedelserna för kvällen ska snart börja



 Glitterstrumbyxorna ska på och champagneglasen fyllas (och kanske vi också:)
nej jag dricker inte redan. endast för syns skull.

Jag älskar flärden som är på nyår och tycker om att glittra till det lite. 





Att blogga har berikat mig mycket det visste jag inte när jag började för 1,5 år sedan.
Jag är oerhört glad för allt vad bloggen har fört med sig. Så mycket inspiration som finns runt om som alla är villiga att dela med sig av. Jag är också så tacksam och glad för era trevliga och värmande kommentarer här.

Det är den positiva känslan man vill ha när världen utanför kan vara tuff i bland.

2012 har varit ett år fyllt av många händelser, bra och dåliga, nu är det dags att vända blad till 2013 och se vad det har att bära med sig.

Ett riktigt gott nytt år önskar jag er alla fina läsare här!
Hoppas vi ses här 2013 också.

Kram!

Nyårsdessert

söndagen den 30:e december 2012





Nu är Nyårsdesserten klar.

I år ska vi ha med oss dessert till nyårsbordet dit vi är bjudna. 
Ett kul koncept när man delar på menyn, är en tradition som vi haft med andra familjer 
under flera år.
Den som har nyåret står för varmrätten.





Desserten består av två desserter faktiskt . En chokladmousse som är gudomligt god om man är chokladälskare och -en passions-citron cheesecake som passar dem som gillar mer syrligt och friskt.





Jag var tvungen att göra en testomgång så jag var säker på att det blev bra och jag lärde mig lite på första omgången som jag tipsar om i recepten nedan.
Min första omgång mousse blev lite stabbig nästa blev lösare

Chokladmousse med nötströssel

En mousse som är fylligt, krämig och len med smak av rom och lite salt

4-8 portioner
100g mörk choklad
1 ägg (se till att ta ett stort ägg)
2 msk olja (gärna nötolja) (jag tog 1/2 msk extra gång två)
2 msk lönnsirap (eller ljussirap)
1 nypa salt
1 msk mörk rom 
1/2 dl strösocker
1/2 dl pistashnötter

1. smält choklad i vattenbad el micro
Dela ägg, vispa äggvitan hårt.
Blanda den smälta chokladen med ägggulan, olja, och lönnsirap. smaka av med lite salt och rom
2. vänd ned äggvitan och skeda upp chokladmoussen i skålar. ställ i kyl.
3. smält socker tills det börjar bli bärnstensfärg
häll i nötterna och stjälp upp på bakplåtspapper
( detta stelande oerhört fort så här måste man vara snabb så det inte blir klumpigt innan nötterna kommer i)

Hacka nötterna och toppa chokladmoussen.

Passions-citron cheesecake

Ingredienser

10 digistivekex
50g smör

fyllning
4 gelatinblad
2 ägg
400 philadelphiaost
2 dl creme fraiche
11/2 dl socker
1 tsk vanillin socker
1 citron saft och skal

glasyr
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
Garnering
11/2 dl färska bär



Gör så här:
Steg 1
smula sönder kexen 
smält fettet och blanda med smulorna
tryck ut i form med löstagbar botten
Steg 2
lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 min. (4 blad)
dela äggen i gulor och vitor
Blanda gulor, creme fraich, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet
Vispa äggvitorna
Steg 3
värm citronsaften i en kastrull
ta den från värmen och lägg i de utkramade gelatinbladen och låt dem smälta.
Låt gelatinet svalna något häll sedan ned det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning
Häll i formen och släta till ytan
Täck över och ställ i kylen minst en timme
Steg 4
Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten 5 minuter
hetta upp socker och vatten i en kastrull
Lägg i och lös upp de urkramade gelatinbladen.
skrapa ned passionsfrukterna (obs ej hinnorna)
blanda väl och låt svalna
steg 5 
ta fram formen och bred på glasyren. låt stelna i kyl minst en timme.



Är du chokladälskare eller den som gillar mer syrligt och friskt?

jag förstod att man haft svårt att läsa texten. har du fortfarande det säg till!


En vinterpromenad

söndagen den 30:e december 2012

Idag bjuder jag på härliga vinterbilder från min vinterpromenad






Här hemma fixas med allt möjligt. Dels fixar jag litet nyttig mat med matschema som vi ska äta av hela familjen. Inte lätt att få ihop det nyttigt och gott i en stressad vardag så att plocka fram recept och matlista underlättar.
Sen fixar jag med nyårs dessert, hihi inte nyttigt men nyår är nyår. 
(Och jag kommer fortsätta äta onyttigt också.)

Förhoppningsvis får jag in ett trevligt recept på det snart.

Jag försöker också lära mig hur man redigerar bilder snyggt och med RAW format, men det tar tid att lära sig
Det är så mycket jag vill göra nu när jag är ledig, 
Önskar er en skön söndag!

Blinka lilla stjärna där...

lördagen den 29:e december 2012


Har spanat in denna fina julgransstjärna men nu efter jul slog jag faktiskt till på den. 


Något man kommer ha glädje av i många år vid jul
Hittade den i fina butiken Knocks som har så mycket fina handplockade saker.



Här hemma fortsätter sjukstugan men jag går bara runt och myser och kopplar av. Det känns välbehövligt efter en tuff höst att bara få gå och strosa runt. Har köpt mig senaste numret av lantliv. Jag gillar verkligen den tidningen. Har slutat med alla prenumerationer ett tag men denna ska jag fortsätta prenumerera på har jag beslutat mig för.





En skön mix av inredning och mode och trevliga matrecept.

Vad gör du denna lördag?




En förrätt till nyår?

fredagen den 28:e december 2012

Jordärtskocksoppa

Denna soppa testade jag att göra för ett tag sedan. Och mums vad god den var. En perfekt förrätt till nyår!
Mn kan toppa med hummer för att få den lite extra festlig till nyår.



Gör så här:
4-6 personer

1 kg Jordärtskockor
lite citronsaft
2 finhackade scharlottenlökar
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
7 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
havssalt
nymalen peppar

(kokt hummer)
1 dl mjölk

Skala jordärtskockorna
Stek scharlottenlöken tills den får färg
Tillsätt vin, buljong och jordärtskockorna. koka i 15 min eller tills de är mjuka.
Mixa allt till en slät soppa.
Tillsätt grädden och låt koka ihop i 5 minuter
Smaka av med salt och peppar

Värm soppan och häll i mjölken.
Mixa soppan skummig

Lägg i hummer bitar i tallrikarna och häll på soppan

Smaklig spis!

***

Har ni planerat nyårsmenyn än?


Soft friday

fredagen den 28:e december 2012

 Idag blir det en soft dag här hemma. 
Nu har vi också trillat dit som så många andra.
Dottern har blivit sjuk , så det blir till att vara hemma och pyssla om henne.

Jag får gå här och insupa mer av julens lunk. Kika på min fina jultomte

Tända ett ljus


Dofta in de sista hyacinterna och kanske ta en vinter promenad . Sen vill jag också kika på ett matschema som känns nyttigt. För det har helt spårat ut på den fronten nu en tid, 
Det gäller att komma tillbaka i rutiner igen. Lätt att man äter godis och annat bara för att det finns.

Glad fredag till dig!



En skön morgon

torsdagen den 27:e december 2012

 Jag älskar dessa stunder på morgonen när jag sitter själv med en kaffe och datorn. 
Det är mörkt och tyst och jag är ensam uppe.

Efter all julmat och allt julgodis känns det bra att duka upp frukostbordet med lite färskpressad juice och göra smoothie på frysta bär.


 Jag har dukat bordet med dotterns hantverk, handmålade porslinskoppar. Vi fick en varsin i julklapp.


M som i mamma


Skönt att vara ledig dessa dagar mellan jul och nyår. är du också ledig?


REA shopping och julklappar

onsdagen den 26:e december 2012


Gokväll bloggisar!

Idag har vi varit en tur på stan för att köpa lite julklappar (skridskor som dottern fick av mormor och morfar) och spanat in lite REA. På mig hade jag min julklapp , ChillNorway rosa coat (finns på REA här )

 För oss blev det jackornas jul. Sonen fick en ny jacka också.
Yngsta sonen var väldigt nöjd med sin nya tröja. Den köpte jag här. en butik som jag varmt rekommenderar för er med lite större barn (upp till 16 år). Jättefina kvaliteér på kläderna.

Vi tittade på NKs julskyltning. Något vi har som tradition att se varje år.
















 Jag var till Mathilde  i PK huset för att se om de hade något på REA för mig och en sak hittade jag. Men sen är jag nöjd med min kappa som jag fick i julklapp så det räcker. Dessutom gav maken min oss biljetter till en show senare i vår som jag blev väldigt glad över.



Men de finaste julklapparna var nog ändå de jag fick av mina barn som de gjort själva och när de ansträngt sig och tänkt som detta fina handskrivna julkort från min dotter då blir man varm i mamma hjärtat.








Är du nöjd med dina julklappar? 

God fortsättning

tisdagen den 25:e december 2012


  Nu är man mätt och belåten från dagen i går. 
Lite bilder på juldukningen





Matchar min klänning med dukningen och granen:) Odd molly silk all over dress

Julklapparna slog jag in med washi tejp, det är ju en del julklappar så det är enkelt och går fort.
Idag ska vi äta upp julgodiset och njuta av våra julklappar och kanske gå till pulkabacken som dottern vill
Det snöar utanför fönstret , så som det ska göra vid jul.

Jag hoppas du haft en fin jul!



GOD JUL

måndagen den 24:e december 2012


 God jul bloggvänner och läsare här ! Tack för alla era fina kommentarer som ni ger mig och som förgyller min dag ska ni veta!

Nu har tomten varit på besök hos oss





Barnen har fått sina julklappar och vi sitter och njuter av gottisbordet



Julaftonskvällen är den bästa, så skön när lugnet lagt sig, alla njuter av sina saker de fått ( jag fick det jag önskat mig och en överraskning som jag blev väldigt glad över) och allt gott man ätit och druckit. 

Har tomten varit hos dig också?



Militus Medical

Proudly designed by Mlekoshi playground